In mijn vrije tijd hou ik me wel eens bezig met het bouwen van allerhande dingen. Dan kan ik nog eens bezig zijn met het vak dat ik altijd al graag heb gedaan, namelijk draaien, frezen en kotteren, dit is voor mij echte ontspanning. Het gaat hier om verschillende principes, zoals vlamhappers, stoommotoren en stirling motoren. Ik maak alle tekeningen die ik heb eerst in een 3D tekenprogramma Inventor, omdat je zo het geheel al goed in je hoofd hebt zitten en dat de bouw iets overzichtelijker wordt. Hier volgen enkele motoren die ik tot nu toe gebouwd heb. ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Go-cart Dit is een projeckt dat ik eens gemaakt heb ter gelegenheid van mijn zoon zijn 7de verjaardag.
In 2000 heb ik op school een Celtic 14 schaal 1/5 gebouwd samen met mijn leerlingen. Hieronder enkele foto's van het resultaat.
Deze hieronder is op ware grootte.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Vlamhapper. Deze heb ik gemaakt naar tekeningen van Jan Ridders. http://heetgasmodelbouw.ridders.nu/index.htm Het nam ongeveer een 15 uur in beslag om deze vlamhapper te maken maar voor ik hem aan het lopen had ben ik wel een avond of 5 bezig geweest, het was mijn eerste project.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Mini stoommotor. Mijn tweede project was een mini stoommotortje. De tekeningen ook op het net gevonden en op een zondagnamiddag even gemaakt. 8 uur aan gewerkt en na enkele uurtjes afstellen liep deze ook.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Elleboog motor. (elbow engine) Deze motor kwam ik toevallig tegen op het net na wat surfen naar steam engines. Op deze site staan er zeer veel luchtmotoren dus nu kan ik nog wel even verder, je moet wel alle tekeningen omzetten van inch naar mm. http://www.john-tom.com/html/SteamPlans.html
Deze motor heb ik gebouwd in ongeveer een 12 uur maar het afstellen duurde wel enkele dagen. Het is bij deze motor zeer voornaam dat alles perfect haaks is, en er zat een afwijking in de onderste cilinder van 0,1mm op haaksheid waardoor de motor steeds op 1 punt vastliep. Na veel meetwerk kwam ik hier eindelijk achter en heb de cilinder opnieuw gemaakt en nagevlakt na het ruimen van de 3 cilindergaten opdat het grondvlak haaks staat op de cilindergaten. Nu loopt deze motor prima. Hier enkele bouwfoto's. Cilinder op verdeelplaat. Cilinder onderplaat
Vliegwielhouder Vliegwiel
De motor klaar.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Hula Hula motor. Daar ik maar enkele onduidelijke tekeningen van 2 onderdelen vondt op het net heb ik ook deze volledig getekend in inventor en het voordeel is dat je in inventor het geheel kan laten draaien en kijken of er geen fouten of botsingen in zitten. Het resultaat in inventor De 6 cilinderplaten in pakket gefreest.
De zuigerstang doorn aan het ruimen en dan rustig in model frezen op de verdeelplaat. Hier ook al de cilinderhouder, krukas en grondplaat.
Nu een jaartje verder heb ik eindelijk de tijd gemaakt om de Hula motor af te werken, deels met de hulp van mijn leerlingen in 5BW die de cilinders en zuigers hebben gemaakt. Een zondagnamiddag een uurtje of 6 gehobby't en ook dit draaid voortreffelijk. Hier enkele foto's en een filmpje.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Persluchtmotortje. Voor het schooljaar 2008 - 2009 had ik voor de leerlingen van 5 BW een persluchtmotor gevonden die ze wel zouden kunnen maken. En inderdaad de interesse was zeer groot van de leerlingen, de onderdelen werden met veel overgave gemaakt en hoe dichter ze bij het eindresultaat kwamen hoe spannender het werd voor de leerlingen. Gaat de motor wel draaien, hoe hard gaat deze lopen, dus de spanning zat er wel in. En het eindresultaat was zeer bevredigend. Alle leerlingen hebben deze motor werkend afgekregen. De nauwkeurigste motor haalde een snelheid van 4150 omw/ min bij 8 bar luchtdruk. Je kan wel denken dat ze hier allen van versteld stonden. Ook de andere klassen zijn nu vragende partij geworden om ook volgend jaar motortjes te gaan bouwen, en we hebben al enkele projecten op het oog.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- De persluchtmotortjes hebben inderdaad navolging gekregen. De leerlingen zijn allen naar 6BW overgegaan en hebben daar een vlamhapper gebouwd op conventioneel wijze van Jan Ridders op schaal 2/1. De leerlingen van 7CW wilden ook niet achterblijven en hebben deze motor volledig CNC gemaakt.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Tussendoor heb ik met leerlingen van enkele klassen een ''eenvoudige tweetakt'' gemaakt ook van Jan Ridders. Deze 2-takt is een 12 cc motortje en het loopt geweldig.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- De laatste dagen van school (juni 2010) nog snel eenketting gemaakt met een leerling, ik had dit gezien in Oostenrijk uit hout gemaakt, en dacht dat is weer iets om uit te proberen, zie hier het resultaat. Deze ketting is uit massief aluminium gefreesd.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Voor het schooljaar 2010 - 2011 wordt het een Ja-knikker, een 4-takt motor en een ster motor 5 cylinder. 5-cyl. 4-takt stermotor. ± 50 cc en 3PK
We zijn begonnen met 5BW eind september 2010 aan de stermotor, de leerlingen maken de onderdelen met conventionele machine's, en de leerlingen van 7CW (CNC) hebben ook enkele onderdelen gemaakt. Hier al enkele foto's, want het eindresultaat komt nu dichter bij.
Dus kom zeker nog eens terugkijken tegen mei 2011
En jawel hoor op 27 mei 2011om 16u45 was het grote moment daar, de stermotor kwam tot leven. Wat een opluchting en voldoening voor mij maar zeker voor de leerlingen. Nu de motor nog wat fijner afstellen, en zorgen dat de klepstoters niet meer gaan vliegen.
Ondertussen april 2012 en de motor loopt nu eindelijk goed, we hebben veel moeten proberen met de carburator, deze is nog niet optimaal want gas geven lukt nog niet goed, maar het resultaat is bevredigend. Filmpje van de eerste run 27 mei 2011 Demo op Ariel Racing Team Meeting te Peer mei 2012. ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Ook is er dit jaar (2011 - 2012) door de andere klassen (6 BW en 7 CW) flink gewerkt. Zo hebben ze een sturling , een drukgestuurde tweetakt en een Otto viertakt motor gebouwd, deze twee laatste weer van tekeningen van Jan Ridders.
In het filmpje hieronder zie je de 3 bovenstaande motoren.
En verder met 6 TMT nog een Turbine motor die een pomp aandrijft, en met 7 CW nog een dubbele vlamhapper die we echter niet aan de praat kregen, jammer.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Voor het schooljaar 2011 - 2012 werd het een V-8 motor een 4-takt 120ccm. Hier enkele foto's van de bouw.
De motor is nog niet volledig klaar, maar zal voorlopig even op rust komen . Zodra we er verder aan werken komen we er hier zeker op terug. ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Schooljaar 2012 - 2013 is het voor mij en mijn klas een beetje rustig gelopen. We hebben een buizenwals gemaakt en zijn begonnen met het maken van een klok
Meer foto's volgen nog De klok is ook af en ze tikt er goed op los, we hebben wel veel moeten experimenteren vooraleer de klok bleef lopen. Maar de aanhouder wint. Hieronder een filmpje.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Schooljaar 2013 - 2014. Ja wat gaan we dit jaar maken, ik heb een klas van 8 lln en ze zijn alle 8 gemotiveerd, en ze kunnen ook nog wat. Dan maar weer een groot projeckt uit de kast toveren, en mss kan ik nu ook een beetje mijn droom waarmaken. Een 9 cilinder stermotor van 450 cc om onder een motor te bouwen en als alles goed gaat ook nog mee gaan rondrijden, wie zal het zeggen.
De eerste grote onderdelen geraken stillaan klaar. Karterhuis gedraaid uit een vierkant blok aluminium van 180 mm 110mm dik en gefreesd op de verdeelkop.
Karter klaar De cilinders zijn ook gedraaid op de cnc draaibank
Dit is de motor waar de ster onder komt zitten.
Van zodra er meer is komt het zeker hier te staan. ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Ook sierkubussen heb ik al verschillende gemaakt. Deze worden op een draaibank in de vierklauw gedraaid.
De volgende kubus is 50 cm in het vierkant, en deze is in elkaar gelast, ongeveer 60 meter laswerk, deze staat nu mooi te wezen in mijn voortuin. Hier een overzicht hoe het in zijn werk ging.
|